Горещото време разпали нови големи пожари в Гърция и Италия

Горещата вълна в Европа продължава да създава огромни проблеми с пожари. Поредното опасно огнище е на по-малко от 30 километра от центъра на гръцката столица Атина. Огънят е тръгнал северно от столицата, в подножието на планината Пентели, съобщава БНТ.

Властите наредиха евакуацията на четири предградия и две болници. Други четири лечебни заведения са в готовност да се преместят, ако стихията се разрази.

 

До момента в борбата със стихията са се включили над 400 огнеборци. В потушаването на пожара се включи и екип от Румъния. Обстановката се влошава от силните ветрове в района. Заради разрастващото се огнище някои пътища са затворени.

В региона на Тоскана в Италия също се борят със сериозен пожар. Огнеборци евакуираха повече от 100 души, предаде ДПА.

Спасителни работници са евакуирали хората от малкото градче Фибиала, съобщиха от пожарната. Областният управител на Тоскана каза, че засегнатият от пожарите район е с площ от около 400 хектара. Димът от огъня вече е достигнал до съседните области.

Пет хеликоптера и четири самолета се борят с пламъците от въздуха. Пожарът предизвика кратки прекъсвания на движението по експресната железопътна линия между Флоренция и Рим, съобщиха медиите.

В североизточната част на Италия също бушува голям горски пожар. Временно беше затворена част от магистрала. Служители на пункт за събиране на пътни такси са били евакуирани от властите, тъй като пламъците се приближили опасно близо.

СНМИКИ БГНЕС

Четете още

Избор на редактора