18.5 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Го одобриха францускиот предлог, опозицията го нарече „бугарска пръдня“

Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз, предаде репортер на БГНЕС. “За” гласуваха 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата и не участваха в гласуването.

Нещо повече – малко преди гласуването председателят на ПГ на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски нарече Френското предложение “проект на 150-годишната имперска българска политика по отношение на Македония”. Неговата заместничка дори си позволи да изрече куп цинизми и вулгаризми. Тя нарече предложението на Париж „бугарска пръдня и смрад“.

Припомняме, че по време на тридневните дебати всички народни представители на ВМРО-ДПМНЕ палеха и късаха предложението на Еманюел Макрон.

В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, както и народните представители от опозиционните албански формации. Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. Днес в парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

На заседанието депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев заяви, че управляващата партия СДСМ занапред ще се нарича СДС-България и заплаши министър-председателя и всички от властта, че “ще лежат в затвора за предателство, ще лежат и ще отговарят, защото македонският народ е търпелив, македонският народ го е показал през историята, македонският народ е и кротък, македонците умеят да прощават, но за някои неща няма прошка”, цитира думите му македонското издание “Курир”.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини