Град в Колумбия си избра руснак за кмет

Михаил Краснов крачи по стръмните улици на колумбийския град Тунха, точно както всеки друг местен жител, с тази разлика, че той вече не е просто още един съсед, съобщава БТА.

Хората поздравяват новоизбрания кмет, докато обикаля из града, и го спират, за да се снимат с него. Жена прегръща мъжа, известен тук като „руския преподавател“, и позира за селфи.

Краснов, 45-годишен университетски преподавател от Русия, е един от неочакваните победители на местните избори в Колумбия през октомври. Той излезе начело с обещанието, че ще изкорени корупцията и ще въведе повече меритокрация (система на „равните възможности“, при която се доказваш със способности и талант, а не с богатство и потекло, бел. ред.) в градската управа, където често работни места получават хора с политически връзки. Освен това преподавателят се опитва да намали дълга на града.

„Не сме тук, за да рекламираме физиономията ми“, казва Краснов, който е интервюиран от десетки национални медии, а и от руска телевизионна мрежа, след като печели изборите. „Искаме да изпратим посланието, че Тунха съществува, че сме конкурентоспособни и искаме да привлечем инвеститори“.

Русият и зеленоок преподавател се откроява в Тунха, град със 170 000 души високо в колумбийските Анди, където много от жителите са представители на коренното население. Смята се, че той е единственият руснак, който живее в Тунха, където от десетилетие преподава икономика и защита на човешките права в местния държавен университет.

Краснов е роден през 1978 г. в град Саратов, Южна Русия. Пристига в Тунха през 2008 г. по програма за студентски обмен, влюбва се в храната и културата на града, учи испански и преди две години получава колумбийско гражданство.

„Майка ми има украински корени, баща ми е руснак, а аз съм колумбиец“, заявява той с гордост и допълва, че е против руската инвазия в Украйна, където има приятели и роднини. Университетският преподавател казва, че миналата година е решил да се включи в политиката заради растящото у него недоволство, че в града липсва напредък в откриването на работни места и намаляването на бедността.

„Човек стига възраст, в която започва да се пита какъв може да бъде неговият принос“ към обществото, казва той за решението си да стане част от размирния свят на колумбийската политика.

В началото Краснов опитва да се кандидатира като независим, което значи, че трябва да събере 30 000 подписа, за да получи право да участва в надпреварата. Въпреки това, след като събира подписите, Краснов научава, че има и друго изискване, за да се регистрира за кандидат – такса от 10 000 долара. Сумата е прекалено голяма за скромния бюджет на Краснов, но неговата нарастваща слава и ангажираност в кампанията са забелязани от политически партии, които имат право да излъчат кандидати.

В крайна сметка Краснов става кандидат на „Силата за мир“ – партия, основана миналата година от бившия председател на Конгреса в Колумбия.

Краснов описва себе си като центрист и се шегува с кампанията, в която се състезава с няколко кандидати, които са били по-добре спонсорирани и представляват традиционни партии, които управляват града от години.

В изборната надпревара с общо деветима кандидати Краснов побеждава и политик от лявата партия на президента Густаво Петро – „Исторически пакт“.

„Аз съм преподавател в държавен университет, роден в Съветския съюз, така че бихте си помислили, че съм ляв“, казва той. „Левите обаче бяха първите, които ме нападнаха, дори когато събирах подписи, защото се обърнах и към техните избиратели“.

Краснов спечели изборите с 31% от гласовете.

„Беше голяма изненада“, казва Алехандра Монрой Мартинес, политолог в Тунха, която си спомня как Краснов раздавал агитационни материали и разговарял с хората из улиците в града. Тя казва, че победата му е отражение на нарастващото недоволство от политическата класа в града.

56-годишната Алба Родригес Пара казва, че се доверява на „руснака“, защото преподава в университета в града, говори шест езика и има няколко дипломи. Тя се надява, че новият кмет ще намали растящата престъпност и ще помогне за разширяване на улиците, които водят към центъра на града и понякога са задръстени от коли.

„Предишните кметове ни разочароваха, защото прибираха всичките пари“, казва тя.

Четете още

Избор на редактора