Границите на Израел: от 1948 година до днес

Повече от 75 години след като Израел обяви държавност, неговите граници все още не са напълно уредени. Войните, договорите и окупацията означават, че формата на еврейската държава се е променила с времето и от части все още е недефинирана. Ето поредица от карти, обясняващи защо, публикувани от BBC.

Земята, която ще стане Израел, е била векове наред част от Османската империя, управлявана от Турция. След Първата световна война и разпадането на империята, територия, известна като Палестина – частта от която западно от река Йордан е известна също като земята на Израел от евреите – е маркирана и възложена на Великобритания за управление от съюзническите сили победители (скоро след това одобрен от Обществото на нациите).

Условията на мандата възлагат на Великобритания да създаде в Палестина „национален дом за еврейския народ“, стига това да не накърнява гражданските и религиозните права на нееврейските общности там.

Възходът на палестинско-арабския национализъм, съчетан с бързото нарастване на по-малкото еврейско население в Палестина – особено след идването на нацизма през 30-те години на миналия век – доведе до ескалация на арабско-еврейското насилие в Палестина.

Великобритания предаде проблема на Обединените нации, които през 1947 г. предложиха Палестина да бъде разделена на две държави – една еврейска, една арабска – с района Ерусалим-Витлеем, за да стане международен град. Планът беше приет от еврейското ръководство на Палестина, но отхвърлен от арабските лидери.

Еврейското ръководство в Палестина обявява създаването на държавата Израел на 14 май 1948 г., в момента, в който британският мандат прекратява, макар и без да обявява нейните граници.

На следващия ден Израел беше нападнат от пет арабски армии, отбелязвайки началото на Войната за независимост на Израел. Боевете приключиха през 1949 г. с поредица от прекратявания на огъня, създавайки линии на примирие по границите на Израел със съседните държави и създавайки границите на това, което стана известно като Ивицата Газа (окупирана от Египет) и Източен Йерусалим и Западния бряг (окупирана от Йордания) .

Околните арабски държави отказаха да признаят Израел, което означаваше, че границите му остават неопределени.

Най-голямата промяна в границите на Израел дойде през 1967 г., когато конфликтът, известен като Шестдневната война, остави Израел в окупация на Синайския полуостров, Ивицата Газа, Западния бряг, Източен Йерусалим и по-голямата част от сирийските Голански възвишения – ефективно утроявайки размера територия под контрола на Израел. Израел ефективно анексира Източен Йерусалим – претендирайки целия град за своя столица – и Голанските възвишения.

Тези ходове не бяха признати от международната общност, докато САЩ не промениха официалната си позиция по въпроса при администрацията на Тръмп, превръщайки се в първата голяма сила, която направи това. В преобладаващата си част международното мнение продължава да счита Източен Йерусалим и Голанските възвишения за окупирана територия.

Една от сухопътните граници на Израел е формализирана за първи път през 1979 г., когато Египет става първата арабска страна, която признава еврейската държава. Съгласно договора беше определена границата на Израел с Египет и Израел изтегли всичките си сили и заселници от Синай, процес, който беше завършен през 1982 г.

Това остави Израел в окупация на ивицата Газа, Източен Йерусалим и Голанските възвишения, като неговите граници (с изключение на тези на Египет) все още са очертани от линиите на примирието от 1949 г.

През 1994 г. Йордания стана втората арабска държава, която призна Израел, формализирайки дългата си граница с еврейската държава в процеса. Въпреки че все още няма мирен договор между Израел и Ливан, линията на примирието на двете страни от 1949 г. служи като де факто северна граница на Израел, докато границата на Израел със Сирия остава неуредена.

По същия начин Израел има де факто граница с Газа, откакто изтегли своите войски и заселници през 2005 г., но Газа и Западният бряг се считат за едно окупирано образувание от ООН и официалните граници все още не са определени.

Окончателният статут и очертанията на Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим трябва да бъдат решени в преговори между Израел и палестинците, живеещи там под израелска окупация, но десетилетията на преговори за изключване досега са се оказали безплодни.

Границата около ивицата Газа прерасна в полупостоянна структура с огради за сигурност и бетонни стени, поставени дълбоко в земята, за да се предотврати прокарването на тунели – след като бойци на Хамас започнаха поредица от набези от тунели в Израел през 2014 г. Въпреки това, бойците на Хамас отново нарушиха защитните бариери над земята при най-голямата атака от този вид на 7 октомври 2023 г.

Четете още

Избор на редактора