Граничният полицай бил улучен в главата през мрежата от мигрант

Граничарите ще бъдат снабдени с дълго оръжие, заяви на брифинг на границата вътрешният министър Иван Демерджиев. Мигрантите са били група, избягали са на турска територия. Граничният полицай е улучен в главата, бронежилетки няма да помогнат, каза МВР-шефът и добави: Полицаите са обучени, но не са се сблъсквали с такъв случай.

Снощи около 20,35 часа в района на 242-ра пирамида около село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебното МПС полицаят насочва фенера към въпросния срез, последвал е веднага изстрел от съседната територия на Република Турция, с който служителят на МВР е убит, разказа вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Колегата от МО успява да се прикрие зад МПС-то, по него започва стрелба, той отвръща със служебното си оръжие като по негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела“, каза още Демерджиев.

Групата, произвела изстрелите, се оттегля към вътрешността на Турция. Осъществен е контакт с турските власти. Предприети са действия по установяване на извършителите. Това обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Доведена е жандармерия и разследващи, много екипи работят. Имам уверението на турските власти че тези хора ще бъдат намерени и изправени пред закона, каза още министърът на вътрешните работи иван Демерджиев.

„Тези момчета всеки ден с телата си спират този мигрантски натиск. Всеки ден оградата се кърпи и поддържа от екипите. Става въпрос за изключителна агресия“, добави той.

“Ще отговорим с необходимата сила на тази агресия. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето на служителите ни по границата”, заяви Демерджиев.

Днес Демерджиев ще проведе разговор с турския министър на вътрешните работи. “Ще изисквам турската страна да разбие каналджийските мрежи, както ние. Поискал съм същото от ”Европол” и от ЕК. Докато тези каналджийски мрежи не бъдат разбити изцяло, това ще се случва не само с наши служители, а и с чужди”, категоричен бе той.

Няма повод за кадрови промени. Не можем да правим всеки ден кадрови промени. Това, че някой изрод е решил да стреля, не можем да правим кадрови промени, подчерта той.

Четете още

Избор на редактора