Грипна епидемия в Габрово и Пловдив от днес

Заради повишена заболеваемост грипна епидемия е обявена в област Габрово и област Пловдив, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Временните мерки, които се въвеждат там от понеделник – 22 януари до неделя – 28 януари, са – преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации; провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни, уточнява БТА.

Предвид циркулацията на грипни вируси на територията на страната, Министерството на здравеопазването напомня, че носенето на маски и спазването на дистанция при струпване на хора, са препоръчителни за предпазване от заразяване с грип, коронавирус и остри респираторни заболявания.

Заради обявената грипна епидемия, в Габрово е отменено планираното тържество на 22 януари честване на Деня на родилната помощ в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ АД, съобщиха от областното лечебно заведение.

В Пловдив обявената грипна епидемия не означава, че децата ще са в грипна ваканция, обяви на 19 януари д-р Сийка Димчева, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града.

Грипна епидемия и в област Смолян влезе в сила от 18 януари, като ще продължи до 24 януари 2024 г.

Решението за област Смолян е взето въз основа на повишаване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания, достигнала епидемични стойности от 268,9 заболели на 10 000 население, както и доказана циркулация на грипни вируси в Смолянска област.

Четете още

Избор на редактора