Грипът атакува възрастните, ковидът – децата

В момента грипният вирус е преобладаващ при възрастните. Децата по-често боледуват от COVID. Това каза в коментар за актуалната епидемична обстановка вирусологът проф. Радка Аргирова по bTV.

Има много интересно явление в биологията, което не сме наблюдавали досега. В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиален вирус. Това не означава, че други няма, но тези най-често се срещат. Грипният вирус все още не е в такава честа заболяемост, както ще стане в края на януари – към средата на февруари“, прогнозира тя.

Симптомите засягат най-често дихателната система, а при децата се наблюдава и кашлица. При тях много по-често има и стомашно-чревни разстройства и диария. При възрастните има втрисане, кашлица, внезапно начало и мускулни болки“, обясни проф. Аргирова. Губенето на обоняние вече не се наблюдава.

По думите ѝ има няколко нови подварианта на Омикрон.

Според проф. Аргирова опасността е за хронично болните хора, възрастните и децата. В коментар за пневмонията в Китай, тя посочи, че там има отново коктейл от стари и познати вируси, които едновременно атакуват детската популация в Китай, нов вирус няма.

Проф. Аргирова призова да не се злоупотребява с антибиотиците, да се проветрява често, да се мият ръцете и да се поставят ваксини.

Четете още

Избор на редактора