Гугъл пуска най-новата си версия на AI – Джемини

Технологичният гигант „Гугъл“ (Google) пуска надградена версия на своята платформа с генеративен изкуствен интелект „Бард“ (Bard), като така компанията прави опит да засили конкуренцията си със собственика на чатбота „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT) – „ОупънЕйАй“ (OpenAI), предаде ДПА.

„Гугъл“ пуска новия си модел на изкуствен интелект „Джемини“ (Gemini) като част от чатбота „Бард“ в САЩ и повече от 170 страни по света, като в списъка не фигурират Обединеното кралство и страните от ЕС.

Проверка на БТА установи, че „Гугъл“ не е включила и България към страните, които ще имат достъп до подобрената версия на „Бард“.

Главният изпълнителен директор на „Гугъл“ Сундар Пичай заяви, че това ще бъде най-мащабното подобрение на чатбота от стартирането му – през март тази година.

„Правим следващата стъпка в нашето пътуване с „Джемини“, нашият най-способен модел досега, с най-съвременна производителност. Тази нова ера от модели представлява едно от най-големите научни и инженерни усилия, които сме предприели като компания“, добави ръководителят на „Гугъл“.

Компанията твърди, че „Джемини“ е първият изкуствен интелект, който може да победи „човешки експерти“ в своята гама от тестове за интелигентност.

Планира се новият базиран на изкуствен интелект инструмент да бъде пуснат първо на английски, след което да бъде разширен с различни езици в близко бъдеще.

„Джемини“ ще бъде „мултимодален“, което означава, че ще може да работи и комбинира различни видове информация чрез текст, снимки, видео или аудио съдържание.

„Той ще бъде способен да работи ефективно във всякакви области – от центрове за данни до мобилни устройства“, посочват от „Гугъл“.

„Бард“ ще използва версията „Джемини Про“ (Gemini Pro) – едно от трите нива на модела, за да позволи „по-напреднали разсъждения, планиране, разбиране и други функции“. Планира се още „Джемини“ да бъде вграден в смартфоните на „Гугъл“ – „Пиксел 8 про“ (Pixel 8 Pro).

Предстои новата версия на софтуера да бъде налична за повече продукти и услуги на „Гугъл“ през идните месеци, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора