4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Гутериш: Движим се по магистрала, водеща към климатичен ад

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза в началото на срещата на високо равнище на ООН за климата КОП27 в Египет, че страните се изправят пред тежък избор: да работят заедно, за да намалят емисиите, или да осъдят бъдещите поколения на климатична катастрофа, предаде Ройтерс.

Речта му имаше за цел да изтъкне необходимостта от спешни действия в началото на двуседмичните преговори по въпроса как да се предотвратят най-лошите въздействия на климатичните промени, дори и в сегашната ситуация, в която вниманието е насочено най-вече към войната в Украйна, необузданата потребителска инфлация и недостига на енергия.

“Човечеството има избор: сътрудничество или гибел“, каза Гутериш пред делегатите в курорта Шарм ал Шейх, разположен на брега на Червено море. По-късно днес изказвания ще направят и лидерите на редица страни, сред които Великобритания и Саудитска Арабия.

Гутериш призова за сключването на пакт между най-богатите и най-бедните страни за ускоряване на отказа от изкопаеми горива и за по-бързото предоставяне на финансирането, от което държавите с по-ниски доходи се нуждаят, за да могат да намалят емисиите си и да се справят с неизбежното влияние на глобалното затопляне.

“Двете най-големи икономики САЩ и Китай имат особена отговорност да обединят усилията си, за да направят този пакт реалност“, каза той.

Гутериш поиска от страните да се съгласят до 2040 г. постепенно да се откажат използването на въглища, които са сред горивата в най-голям въглероден отпечатък. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) настоява този процес да приключи до 2030 година.

Гутериш допълни, че въпреки дългогодишните преговори, досега не е бил постигнат достатъчен напредък за спасяването на планетата от глобалното затопляне, тъй като държавите се бавят или не желаят да действат.

“Парниковите емисии продължават да се увеличават. Глобалните температури продължават да се повишават. Нашата планета бързо се приближава към критични точки, които ще направят климатичния хаос необратим“, заяви Гутериш. “Движим се по магистрала, която ни отвежда към климатичен ад, и сме настъпили педала на газта“, предупреди генералният секретар на ООН.

Страните, подписали Парижкото споразумение за климата от 2015 г., обещаха да постигнат дългосрочната цел за забавяне на увеличаването на температурите с не повече от 1,5 градуса спрямо нивата от прединдустриалната епоха.

Гутериш каза, че за да се запази надеждата за постигне тази цел, до 2050 г. глобалните нетни емисии трябва да възлизат на нула процента.

“Възможен е само пакт за климатична солидарност или за колективно самоубийство“, предупреди той.

През следващите няколко дни изказвания ще направят над 100 световни лидери, отбелязва Асошиейтед прес. Домакинът на тазгодишната конференция КОП27 – египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, каза пред събралите се лидери: “Климатичните промени никога няма да спрат, ако не се намесим… Времето ни е ограничено и трябва да използваме всяка секунда“.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини