Гърция дава €3000 за сигнал за укриване на приходи

Гръцките финансови власти включиха гражданите в борбата с укриването на приходи в страната. Предлага се награда до 3 хиляди евро за всеки, който докладва за фалшиви касови бонове.

С програма, която всеки  може да свали на смартфона,потребителите проверяват дали издадените им касови бележки при покупки и услуги са отразени в оборота на компанията.

Потребителите имат стимул,като при фиксиране на фалшив касов бон се получава бонус в зависимост от констатираното нарушение. Системата засича кода на бележката и дали е подадена в данъчната система, уточнява БНР.

Минималният бонус за бдителните потребители е 100 евро, като при откриване на скрити високи приходи наградата може да достигне до 3 хиляди евро. Властите препоръчват и чужденците да се присъединят към акцията срещу укриване на приходи и съответно неплащане на данъци.До сега са подадени 135 хиляди сигнала.

В същото време министерството на развитието постави под строг надзор високите цени на търговците в магазините. Две международни търговски компании са глобени с по 1 милион евро за нелогична печалба, която не отговаря на наредбата за образуване на цените. Начислената печалба върху стоките не трябва да е по-висока от тази, калкулирана през 2021 година.

Четете още

Избор на редактора