Гърция стимулира раждаемостта с 2,7 млрд. евро

Гърция се бори срещу демографската криза с финансови стимули. Правителството в Атина отпуска 2,7 милиарда евро, за да насърчи раждаемостта.

Населението в Гърция остарява. Според демографско проучване на европейската статистическа агенция Евростат гърците до 2050 година ще намалеят с един милион. Причините са предимно икономически за младите семейства, като липса на сигурна работа за родителите, ниски доходи, трудности при отглеждане на децата, посочва проучването.

Данни на гръцката статистика посочват, че през последната година прирастът отново е отрицателен, като починалите са два пъти повече от новородените деца.

Мерките, които влизат в сила от началото на следващата година включват: помощи за деца в детските градини, по-високи данъчни облекчения  за семейства с две и повече деца, заеми с ниски лихви за закупуване на жилище за млади семейства, защита на работното място на родителите от семейства с три деца.

Програмата на правителството е за 2,7 милиарда евро, от които 1 милиард за жилищни заеми и 1,7 милиарда евро за помощи, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора