Уволниха шефа на гръцката полиция заради жп катастрофата

Началникът на гръцката полиция е уволнен, съобщи правителството днес, след като сблъсъците между полицията и протестиращите се изостриха след най-смъртоносната железопътна катастрофа в страната на 28 февруари, предаде Франс прес.

Според кабинета на министър-председателя Кириакос Мицотакис Константинос Скумас е бил освободен от поста си по-малко от два месеца, след като е бил назначен на тази длъжност.

Уволнението идва в момент, когато полицията е критикувана за справянето с протестите, избухнали след сблъсъка на два влака край централния град Лариса, при който загинаха 57 души, отбелязва агенцията.

„Ще се поучим от грешките си“, заяви Мицотакис днес по време на предизборна обиколка в Атина. Една неволна грешка няма да стане системна, ако не се повтаря, добави той.

Назначаването на нов началник на полицията има за цел по-ефективно изпълнение на оперативните планове на една модерна полиция по отношение на сигурността на гражданите, заявиха от кабинета на министър-председателя.

По време на последната демонстрация в четвъртък екип на полицията за борба с безредиците беше заснет как напада и бие мирни протестиращи на площад „Синтагма“ в центъра на Атина.

Четете още

Избор на редактора