Далавера: Араби купуват евтин руски петрол, изнасят своя скъпо на Запад

Най-големият износител на петрол в света, Саудитска Арабия е удвоила вноса на руски петрол, съобщи Франкфуртер Алгемайне цайтунг като се  позовава на данни, изнесени от агенция Ройтерс.

От април до юни страната е купила почти 650 000 тона гориво през руски и естонски пристанища на „исторически” ниски цени, съобщава изданието.

За същия период на миналата година количеството е било 320 000 тона.  Саудитска Арабия, независимо, че е най-големият износител на петрол в света, използва по-евтиното вносно гориво за производство на електричество, което е нужно на страната през летните жеги за охлаждане на домовете и административните сгради. Своя собствен петрол страната изнася на високи цени заради таваните, които горивото удари на международните пазари поради недостига след ембаргото срещу Русия.

На посещение в Саудитска Арабия в момента е и президентът на САЩ Джо Байдън, който е на обиколка в Близкия Изток. Страната е традиционен съюзник на Америка и се очаква Байдън да убеди кралството да увеличи износа на петрол за щатите заради сравнително високите цени на бензина там.  

Поради международните санкции заради агресията в Украйна, Москва продава петрола си на световния пазар със значителни отстъпки. От по-ниските цени на руското гориво се възползват страни като Китай, Индия, държави от Африка и Близкия изток. Азиатските и африкански страни са увеличили значително вноса на руски петрол през последното 3-месечие, съобщава още изданието.

Четете още

Избор на редактора