Павликени: Дани Спартак ще готви на Празника на яйцето

След Великден и Гергьовден в град Павликени чакат хиляди гости за празника на яйцето. За първи път той ще се проведе в два дни – на 10 и 11 май, а неговото 11-о издание е с напълно нова концепция, съобщава БНР.

„Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична насоченост, освен традиционните забавления и гозби с яйца, разказа кметът на Павликени Емануил Манолов.

В Павликени е един от най-големите промишлени производители на кокоши яйца в България, а в зоокъта в града се отглеждат стотици екзотични птици, чийто ядливи яйца отново ще бъдат показани на празника и раздадени на посетителите.

11-ият празник на яйцето в Павликени започва вечерта на 10 май с изпълнения на всички ученически състави в общината и с концерт на Дара Екимова.

На следващия ден са концертите на Папи Ханс, Гергана Стоянова и рокаджиите от групата на Александър Симеонов, а в градския парк „Кирил Ракаров“ от сутринта ще ухае на вкусни гозби с яйца.

За първи път ще има специална зона за местните традиции на населените места в Павликенско, където ще се демонстрират характерните ястия и представят празниците и фестивалите им, защото в културния календар на Павликени годишно има по над 100 събития, разказа в аванс за празника на яйцето кметът на Павликени Емануил Манолов:

„Всяко село ще има собствена шатра да представи най-вкусните местни гозби, с акцент яйцето, най-интересните традиции, най-увлекателните легенди и най-красивите местни предмети, изработени от хората от селата“.

Ще бъде издадена специална книжка с традициите на павликенските села, която ще се раздава безплатно на посетителите, както и безплатни ще бъдат всички събития от двудневния от тази година празник на яйцето в Павликени.

Тази година на празника ще готви шеф готвачът Дани Спартак, поясни Мария Петкова от организаторите:

„Със сигурност ще има много, много яйца. Над 200 яйца той ще включи в своята рецепта и това, което подготви за посетителите на празника на яйцето. Всеки един от тях накрая ще има възможност да си опита от неговото кулинарно изкушение“.

На всяко издание на празника на яйцето в Павликени в парка „Кирил Ракаров“ се събират между 3 и 4000 посетители, затова тази година екологията е изведена на преден план – без никаква пластмаса и с кампания за разделното събиране и изхвърляне на отпадъците, поясни кметът Емануил Манолов:

„Още една новост е акцентът върху околната среда, опазването на природата, биологичните аспекти. В парка ще бъде обособен специален екокът. СУ „Бачо Киро“ подготвя свой щанд, където ще представи иновативни идеи по темата, ще има  много изненади на техния щанд“.

Четете още

Избор на редактора