Данъчни и митничари влизат в BILLA и OMV

Масирани проверки на данъчни и други държавни служби са започнали към 10 ч. сутринта в сряда в магазините на австрийската верига за хранителни стоки BILLA в цялата страна, както и на бензиностанциите OMV – също австрийска собственост.

В София се проверяват 8 обекта на BILLA, един в Пловдив и три магазина в Бургас. Проверки има също и във Велико Търново, където инспектори има в два супермаркета на австрийската верига, съобщава 24 часа.

BILLA се проверява по регламента за деклариране на стоки с висок фискален риск, както и качеството на месото, което се продава в магазините. След проверката на място следват и за производителите и вносителите на стоки за австрийската верига хранителни магазини.

От веригата бензиностанции OMV се проверяват обекти в Плевен, София, Варна, Пловдив и Бургас. Там заедно с данъчните има и митничари. Австрийските бензиностанции са поставени на предварително наблюдение за нарушения и проверяващите имат право включително да затворят обектите им.

Натиск не се оказва. Проверки текат в 500-700 фирми в страната в момента. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите Асен Василев.

Министър Василев увери, че проверките не са свързани с позицията на Австрия за присъединяването ни в Шенген. Той подчерта, че такива проверки се извършват на хранителни вериги, както и обекти, където има стоки с висок фискален риск и са свързани с влизането на обезпечителните мерки за събираемост от 1 януари т.г.

На въпрос от журналисти реалистичен ли е призивът на представители на българския бизнес да се бойкотират австрийски стоки, Василев отговори: „Това е въпрос към българските потребители, а не към българското правителство. Бизнесът е свободен да отправя каквито иска призиви към българските граждани“.

„Това, което ние правим, където наистина има диференцирано поведение спрямо Австрия, са проверките на Агенция „Митници“. Всички товари от и до Австрия минават пълния набор от проверки. Освен през Българската агенция по безопасност на храните, минават през проверка и на рентген. Ако се установи проблем там, минават и през ръчна проверка на товарите. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки от и до Австрия. Създаде се известно напрежение по границите, тъй като количеството рентгени е ограничено. Имаме предвидено в бюджета тази година да го увеличим значително, но само по външните граници на Европейския съюз. В момента на ГКПП „Капитан Андреево“, от десет ленти за тирове, имаме рентгени само по две. Трябва да подсигурим всички останали. Това ще се случи по другите външни граници. Инвестиция в допълнителна апаратура на вътрешноевропейските граници няма да правим, така че там може да се очакват забавяния“, обясни още министърът на финансите.

Четете още

Избор на редактора