Да, България иска да се присъедини към ЕНП

„Да, България“ да кандидатства за членство в Европейската народна партия (ЕНП) реши Националната конференция на формацията, която заседава в София.

„За“ ЕНП са гласували 533 делегати, за членство в Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) – 36, а за неприсъединяване към нито едно политическо семейство – 45 души.

В обръщението си към делегатите председателят Христо Иванов препоръча членство в ЕНП.

Трябва на конференцията да се положи основата на нова политическа платформа, да се избере европейско политическо семейство, от което „Да, България“ да стане част, и да се формулират организационните задачи, най -добре това да е ЕНП, смята той.

Към ЕНП принадлежат ГЕРБ, СДС и ДСБ.

Делегатите на Третата национална конференция на „Да, България“ се обявиха за договаряне на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с отказ от плаващи мнозинства и подписване на споразумение, което да урежда механизмите за вземане на решения.

Това е записано в резолюция за „актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство“.

От „Да, България“ обаче поставят 12 условия за продължаване на ротационния формат на управление. Сред тях – попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури; разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии; нов Закон за съдебната власт и увеличаване на усилията за присъединяване към Еврозоната.

В 18 ч. в Народното събрание се очаква да започне срещата между преговорните екипи на ПП-ДБ и ГЕРБ за бъдещето на управлението.

Четете още

Избор на редактора