22.8 C
София
сряда, 28 септември, 2022

Да докладват ли адвокатите за пране на пари? Решава Конституционният съд

Конституционният съд трябва да реши дали адвокатите са длъжни да докладват за своите клиенти, ако имат информация че те са замесени в пране на пари.

Със свое определение петчленен състав на Върховния административен съд, ръководен от председателя Георги Чолаков, спира производството по административно дело № 198 от 2022 г., което беше образувано по жалби на двама адвокати срещу „Единните вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма“ на Висшия адвокатски съвет по Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Със същото определение съставът сезира Конституционния съд.

С вътрешните правила адвокатите се задължават да правят комплексна проверка на клиентите си, когато извършват финансови операции или сделки с имоти, или регистрират фирми. В тях са заложени и примерни хипотези, при които адвокатът трябва да се усъмни в дадена сделка или клиент.

Петимата върховни съдии приемат, че Конституционният съд на Република България следва да прецени дали е допустимо, от гледна точка на действащата конституционна уредба, със Закона за мерките срещу изпирането на пари да се възложи на Висшия адвокатски съвет да приеме нормативен административен акт, който не е свързан с осъществяване на правомощията му по Закона за адвокатурата.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини