Двама бащи убиха дъщерите си. Едната танцувала, другата се омъжила

Две убийства на момичета от бащите им потресоха и възмутиха Пакистан, предаде ДПА.

Полицията в северозападен район на страната днес е арестувала баща, убил 18-годишната си дъщеря, след като видял видео, в което тя танцува, каза представител на местните власти. Видеото е било публикувано в социалните медии без съгласието на момичето, добави представителят, като се позова на майката на убитата.

Часове по-късно 19-годишно момиче е било застреляно от своя баща пред входа на съда в град Карачи, защото се омъжило за мъж по неин избор, каза полицейски служител.

Тези случаи хвърлят светлина върху т.нар. „убийства на честта“ – жестока практика сред някои групи в консервативното ислямско общество, посочва ДПА. По информация от Комисията по правата на човека на Пакистан всяка година около 1000 души убиват свои близки под претекст, че пазят честта на семейството си.

В повечето случаи убиецът се отървава без наказание заради ислямска клауза в пакистанските закони, която позволява на роднините на жертвата да помилват извършителя, посочва правозащитната организация „Амнести интернешънъл“.

Според Комисията по правата на човека на Пакистан през 2016 г. в страната е бил приет закон, по силата на който спорната клауза е отчасти премахната, но това не се е оказва достатъчно, за да бъде прекратена практиката.

„Базираното на пола насилие е епидемия в Пакистан“, написа в „Туитър“ политикът Шаза Фатима Хауаджа. „Това са предотвратими убийства, ако държавата и обществото обърнат внимание на манталитета, който стои зад тях“, добавя правозащитничката Сара Малкани.

РЕКЛАМАspot_img