Двама в ареста за шашмите на изборите в Малорад

Двама души са задържани по случая с подправените бюлетини във врачанското село Малорад. Това са председателят на секционната избирателната комисия и член на комисията, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

Предстои да бъде поискано задържането им до 72 часа и да им бъдат повдигнати обвинения.

„Разпитани са множество свидетели – членове на СИК, застъпници, кандидати за общински съветници. Изискан и приобщен по делото е записът от видеонаблюдението. Назначена е видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза, както и на съдържанието на аудио файловете. Задържани вчера са 2 лица за срок до 24 часа.

Предстои привличане в качеството им на обвиняеми и задържане до 72 часа и внасяне на искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Едното лице е от женски пол и фигурира на видеозаписа, а другото е от мъжки пол, на което се чува гласа. Започнало е наказателно производство“, заяви на брифинг прокурор Емилиян Костов, говорител на Районна прокуратура-Враца.

По думите му са дадени конкретни указания на разследващите органи.

„Във връзка със случая Малорад е образувано досъдебно производство за това, че на 29.10 около 23 часа в секционна избирателна комисия в село Малорад длъжностно лице е преправило резултати от местните избори. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години“, допълни прокурор Емилиян Костов.

При доказване на повдигнатото престъпление, наказанието според Наказателния кодекс е от 1 до 5 години затвор.

Снощи членове на секционната комисия във врачанското село Малорад бяха привикани на разпит. Комисията стана известна с подправянето на бюлетини в полза на определени кандидати. Нарушенията са заснети от камерите за видеонаблюдение на броенето.

Четете още

Избор на редактора