Двама загинаха в потопа в Царево

Двама души загинаха при наводненията в община Царево, съобщиха от МВР за БТА. Продължава бедственото положение на територията на цялата община, стана известно след заседанието на Общински кризисен щаб следобед, в което участва и областният управител на Бургас – Пламен Янев.

Едното тяло е открито в квартал Василико, а другото  – на плаж Нестинарка.

Все още не е ясна самоличността на загиналите. От полицията няма официална информация, очаква се такава до минути.

Продължават да са в неизвестност районният съдия на Царево Мария Москова и дъщеря й.

Полицията съобщи по-рано през деня, че издирва трима души, за които има подаден сигнал, че са изчезнали след проливните дъждове в района на Царево. Към 17:00 ч. преливат реките Караагач и Ропотамо. Пътят след Созопол в посока юг е затворен.

Организирана е евакуация за всички бедстващи, съобщиха от Община Царево във Фейсбук. Предприети са действия за източване на язовира „Хаджи Яне“ и непрекъснато наблюдение на язовир „Потурнашки“. Към момента няма опасност от авария на язовирните стени.

Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ) предприема спешни мерки за почистване на пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета от падналите проливни валежи в района. Фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа в област Бургас, насочва допълнителна техника и аварийни екипи за почистване на пътищата.

Следващите няколко часа се очаква явленията и валежите в Бургаска област да продължат, съобщи дежурният синоптик на НИМХ Христо Христов. Привечер, но преди полунощ, по думите му, би трябвало да спре да вали и обстановката да започне да се успокоява и облачността да се разкъсва. Утре не е изключено също да има валеж в този регион, но той ще бъде незначителен като количество и няма да има нищо общо с днешния, поясни синоптикът.

През следващите три дни нивата на реките в Черноморския басейн ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, се посочва в ежедневния бюлетин за състоянието на водите, публикуван от Министерството на околната среда и водите.

Четете още

Избор на редактора