Двама спечелиха титлата на Витоша 100

Куриоз с двама шампиони при колоездачите и рекорд при жените беляза 41-ото издание на 100-километровата Обиколка на Витоша тази сутрин. След изминати 100 километра Виктор Енев и Лъчезар Ангелов финишираха едновременно за да бъдат обявени и двамата за шампиони. Съотборниците в Колоездачен клуб Витоша поеха лидерство още след първия километър и се движеха рамо до рамо до края. Двамата преминаха заедно петте контроли, като методично увеличаваха преднината си пред останалите. Борислав Хаджистоянов се опита да ги следва отблизо, но отпадна след 30-ия километър, после само Емил Стойнев бе близо до тях, но недостатъчно за да ги изпревари. В крайна сметка Енев и Ангелов финишираха заедно за 4.09:52 часа, на 14 минути от рекорда на трасето на Александър Алексиев (3.55:44 часа от 2019 година). Трети завърши Емил Стойнев, също от Колоездачен клуб Витоша с време 4.14:04 часа. Това е втора титла за Виктор Енев, който миналото лято стана за първи път шампион едва на 19 години.

При дамите Йоана Вълканова продължава да изумява с успешния си рейд и с младостта си. След като на 12 години бе вицешампионка през 2020 година и следващото лято стана най-младата с титла на 13-годишна възраст, сега грабна второ злато преди да навърши 17 години. Триумфът й се засилва от факта, че тя подобри рекорда на трасето, като финишира за 5.04:28 часа, с около 9 минути по-бързо от досегашното върхово постижение на  Христина Козарева (5.13:03 часа от 2019 година). Вълканова също се състезава за Колоездачен клуб Витоша и не изпусна лидерството си през целия 100-километров маршрут, дори методично увеличаваше преднината си. Втора за 5.45:31 часа финишира Ивета Костадинова от Велораптор, а трета остана Спасиана Миленова с 5.54:31 часа.

При мъжете с електрически велосипеди шампион е Марио Цолов с 3.27:01 часа, надпреварите с е-байковете бяха въведени преди 4 години.

Стартът на колоездачите бе даден точно в 6 часа сутринта от Анна Пенчева, която е основен двигател в организацията на едно от най-популярните и масови като участници събитие у нас. След това колоната от над 2500 велосипедисти пое нагоре към Бояна по 100-километровия маршрут около Витоша. Обиколката на Витоша се провежда това лято за 41-ви път. Над 3200 са общо участниците в емблематичното състезание, което сега е част от инициатива „София – световна столица на спорта“.

Награждаването на колоездачите е насрочено за днес от 16 часа в зоната на старт/финала на паркинга пред резиденция Бояна до входа на базата на БФС, откъдето тази нощ, точно в 23:59 часа ще потеглят и бегачите. Метеопрогнозата е за ясно небе и спокойно време, което ще помогне на амбицираният да подобри рекорда си от миналата година Христо Цветков, първият обиколил планината с бягане под 8 часа. Рекордите на трасето при бегачите са следните: мъже Христо Цветков – 7.39:54 часа от 2023 година и жени Мария Николова – 9.17:32 часа от 2020 година.

Организаторите напомнят, че участниците трябва да се добре екипирани и със заредени батерии на мобилните телефони. Очаква се най-добрите сред бегачите да финишират около 7:30 часа в неделната сутрин. Най-смелите пък опитват дуатлона – първо 100 км с велосипед и няколко часа по-късно нови 100 км с бягане. Шампионът при тях ще стане известен по обед в неделния ден.

Проявата отново е обявена за „състезание без боклук“, поради което участниците се приканват да си носят свои бутилки за вода, да не използват пластмасови чаши за еднократна употреба и да прибират отпадъците си по време и след състезанието. И това лято за постигане на тази цел помагат доброволци. В зоната на старт/финала организаторите са подготвили сетове, където участниците ще могат да релаксират, а по трасето са изградени 12 освежителни и подкрепителни пункта. И тази година ръководството на Природен парк Витоша даде разрешение маршрутът на Обиколката на Витоша да бъде „осиновен“, което означава, че маркировката и табелките се поддържат и ползват от всички желаещи целогодишно.

Четете още

Избор на редактора