Две българки арестувани в Истанбул за търговия с органи

Две българки са арестувани при опит да извършат нелегална трансплантация на органи в частна клиника в Истанбул вчера, съобщават местните медии. Нашенките били задържани след подаден сигнал от службата за сигурност на здравното заведение.

Информация за операцията се появи в медиите още вчера, но днес се дават подроности. Отбелязва се, че истанбулската полиция е разкрила група, занимаваща се с нелегална търговия на човешки органи, с участието на две български гражданки, които били арестувани и предадени на съда. От снощи са в един от затворите край Босфора, където ще останат до съдебния процес.

Вестник „Сьозджю“ уточнява, че операцията е била предприета по сигнал, че чужди граждани участват в т.н. органова мафия.

След проследяване на сигнала полицията установила фалшифицирани сведения в документите на две млади жени с българско гражданство – D.K.K и M.T.Y. Първата за присаждане, а втората за донор. Данните били вписани в информационния масив на частна истанбулска болница във връзка с операция по присаждане на бъбрек.

Българките посочвали в документите, че са братовчедки. Разследващите случая обаче установили, че няма роднинска връзка помежду им. Въз основа на което полицията ги арестувала.

В разпита в полицията задържаните българки признали, че се разбрали донорството да се осъществи срещу сумата 25 000 лева.

Друг български гражданин с инициали G.A.P. срещу сумата 7000 лева уредил легализацията на българските документи.

В случая били замесени и няколко служители от частната охрана на болницата, чието име не се съобщава. Води се досъдебно производство.

Четете още

Избор на редактора