Двойно бедствие на Сейшелите: наводнение + взрив

Президентът на Сейшелските острови Вавел Рамкалаван обяви извънредно положение след силен взрив в склад за експлозиви и наводнения в други части на главния остров на страната, при които загинаха трима души, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Експлозията в индустриалната зона на Провидънс, югоизточно от столицата Виктория, е причинила „мащабни щети“, се казва в изявление на канцеларията на президента. На жителите се нарежда да останат по домовете си, за да не възпрепятства работата на службите за спешна помощ.

„Всички училища ще бъдат затворени. Свободно придвижване ще бъде разрешено само на работещите в жизнеоважните служби и на пътуващите“.

Наводненията са причинили „големи разрушения“, според изявлението. По-късно Рамкалаван уточни пред медиите, че при проливните дъждове и наводненията, засегнали предимно северната част на главния остров Махе, са загинали трима души.

Президентът добави, че над 100 души са получили наранявания, предимно леки, при взрива в Провидънс и са приети в болници или клиники, според вестника. Много сгради в близост до експлозията са силно повредени, а някои са напълно разрушени. Някои семейства са напуснали домовете си от съображения за сигурност.

Провидънс се намира на 7 км от Виктория. Службите за спешна помощ работят в района на експлозията, заяви президентът.

Властите уточниха, че международното летище и фериботите все още работят, за да позволят на хората да пътуват, ако им се налага.

Голяма част от района на Източна Африка беше засегнат от проливни дъждове и наводнения, довели до жертви. Загиналите в региона от началото на дъждовете през октомври са стотици, милиони бяха принудени да напуснат домовете си. Етиопия, Кения, Сомалия и Южен Судан са изложени на наводнения, утежнени от феномена „Ел Ниньо“, загиналите в Етиопия, Кения и Сомалия са над 130.

Сейшелите са голяма туристическа дестинация, състояща се от 115 острова. Страната е най-слабо населената в Африка, с около 100 000 жители.

Четете още

Избор на редактора