Носител на „Грами“ дирижира Софийската филхармония

Двукратният носител на „Грами“ Шарл Дютоа ще дирижира Софийската филхармония на 22 септември. Солист е единствената дама виолончелист в групата на „Дойче Грамофон“ Камий Тома. Събитието е в зала „България“, съобщават от филхармонията.

Програмата на вечерта включва творби от Габриел Форе – „Пелеас и Мелизанда“ – оркестрова сюита, по едноименната театрална пиеса на Метерлинк, Едуард Елгар – Концерт за виолончело и оркестър в ми минор, и Антонин Дворжак – Симфония №9 в ми минор „Из новия свят“.

Шарл Дютоа е легенда в света на класиката, известен и впечатляващ с детайлната си работа по партитурата,  с брилянтния звук, който „вади“ от оркестрите и с изтънчената стилистика на неговите интерпретации, посочват от Софийската филхармония. Номиниран е десет пъти за наградата „Грами“, два пъти е удостоен с нея, има още над 50 награди с дирижираните от него оркестри и над 40 лични отличия.

Едва 20-годишен той е поканен от Херберт фон Караян да дирижира спектакъла на балета „Тривърхата шапка“ на Мануел де Файя във Виенската щатсопер. Оттогава той гостува на Кралската опера в Лондон, Метрополитен в Ню Йорк, Deutsche Oper в Берлин, Операта в Лос Анджелис, Театро Колон в Буенос Айрес.

Камий Томае призната за една от младите звезди на виолончелото, която покорява със своя оптимизъм, жизненост и радостното излъчване. Тя е единствената дама виолончелист в групата на Дойче Грамофон.

През 2014 г. печели наградата за изгряваща звезда Les Victoires de la Musique (френският еквивалент на наградите „Грами“ в САЩ). В същата година, поканена да представи Белгия в конкурса на Европейския съюз за радио и телевизия, е удостоена с първа награда и обявена за „Нов талант на годината”. През 2017 г. печели наградата „Ехо класик“. Свири на инструмент „Страдивари Фойерман” от 1730 г., предоставен ѝ от музикалната фондация Nippon.

Четете още

Избор на редактора