Дебатът Байдън-Тръмп: Малко политики, много нападки!

В студиото на телевизия CNN в Атланта, щата Джорджия се проведе първия предизборен дебат между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и неговия опонент и бивш държавен глава Доналд Тръмп.

Продължилият 90 минути дебат беше определен от редица коментатори като ожесточен и изпълнен с лични нападки. Президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп изложиха вижданията си по голям брой въпроси, зададени от модераторите, сред които състоянието на американската икономика, инфлацията, кризата с мигрантите по южната граница, войните в Украйна и Близкия Изток, НАТО и перспективите пред страната. Не бяха подминати и теми като възрастта на кандидатите, присъдите срещу Доналд Тръмп и сина на Джо Байдън – Хънтър.

Медии като CNN и NBC, считани за близки до демократите, публикуваха коментари на наблюдатели, според които Джо Байдън не е съумял да отговори решително на нападките на своя съперник, който на няколко пъти повтори, че той е най-лошият президент в американската история.

Президентът се защити, казвайки че е наследил от Тръмп инфлация и неадекватен отговор на пандемията от Covid-19, а също и 10% мита върху целия внос в САЩ.

Байдън заяви, че ако бъде преизбран ще засили политиките за подкрепа на децата, ще продължи с подобряване на грижите за здравето на нацията и ще накара много богатите да започнат да плащат „своя справедлив дял“, за да поддържат системата за социалното осигуряване платежоспособна.

Според регламента на дебата Доналд Тръмп имаше последната дума като отново изтъкна постиженията си по време на първия мандат, обвинявайки Байдън, че „цялата страна експлодира заради липсата на уважение към него“.

Дебатът обаче бе уникален поне в две насоки: никога досега не са се сблъсквали двама претенденти за Белия дом в такава напреднала възраст и никога досега Си Ен Ен не е била домакин на президентски дебат, отбелязва АП.

90-минутният телевизионен сблъсък се проведе много по-рано от всички съвременни президентски дебати – повече от четири месеца преди изборния ден на 5 ноември. Двамата кандидати се явиха без публика на живо, а микрофоните им се изключваха автоматично, когато не беше техен ред да говорят – две нетипични правила, наложени, за да се избегне хаосът, който провали първия им дебат през 2020 г., когато Тръмп прекъсна Байдън многократно.

Първите въпроси бяха фокусирани върху икономиката, тъй като социологическите проучвания показват, че американците са недоволни от работата на Байдън въпреки ръста на заплатите и ниската безработица. Самият той призна, че инфлацията е довела до значително по-високи цени, отколкото в началото на мандата му, но заяви, че заслужава признание за това, че е поставил „нещата отново на място“ след пандемията от коронавирус.

Според него е наследил „хаос“, когато е поел президентския пост от Тръмп.

От своя страна Тръмп заяви, че е ръководил „най-великата икономика в историята на нашата страна“ преди пандемията и каза, че е предприел действия, за да предотврати влошаването на икономическото положение.

Експрезиденът отправи нападки срещу Байдън за изтеглянето на американските войски от Афганистан, като заяви: „Това беше най-срамният ден в историята на нашата страна“.

Дебатът подчерта най-вече, че двамата кандидати за Белия дом имат рязко различаващи се виждания по почти всички основни въпроси и изпитват дълбока враждебност един към друг, отбелязва в заключение АП.

Четете още

Избор на редактора