Делегацията ни в Киев под руски обстрел

Делегацията ни в Киев, водена от председателя на парламента Росен Желязков е в бомбоубежище заради ракетни атаки, съобщи БНР. Това е стандартна процедура при обявена тревога.

Българските депутати са били отведени в бомбоубежището в 5:50 часа тази сутрин, където са останали до 9:00 часа, потвърдиха за БТА от пресцентъра на парламента.

Русия нанесе в сутрешните часове ракетни удари по Киев и други украински градове, съобщиха военновъздушните сили на Украйна, цитирани от Ройтерс. В части от града е спряно електричеството и водоподаването. В столицата се чуха няколко взрива, когато системите за противовъздушна отбрана бяха включени за отблъскване на атаката.

Визитата на председателя на Народното събрание Росен Желязков е по покана на председателя на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук. В състава на българската делегация са ръководителят на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов, ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Станислав Анастасов и председателят на Групата за приятелство с Украйна Ивайло Мирчев.

Вчера Желязков потвърди подкрепата на България за Украйна в реч пред украинската Рада.

България категорично подкрепи европейската интеграция и евроатлантическата перспектива на Украйна.

Председателят на Върховната рада на Украйна Руслан Стефанчук обяви, че решенията за предоставяне на военна и хуманитарна помощ са от огромно значение за украинците.

Председателят на Народното ни събрание на свой ред изрази дълбокото безпокойство на България след военните действия на Руската федерация в района на Черно море.

Росен Желязков отбеляза, че за противодействие на заплахата от морски мини в Черно море на 11 януари 2024 г. в Истанбул беше подписан Тристранен меморандум между България, Румъния и Турция за създаване на съвместна мисия за противодействие на мините.

Четете още

Избор на редактора