Добрев към ДБ: Не гласувате и 116 правим кабинет!

Не мога да ви кажа кои ще са министрите в проектокабинета на Мария Габриел, мога да ви кажа кои няма да са, какъв ще е профилът на министрите – експертен, с ограничен мандат, няма да бъдат ярки политически фигури, каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по бТВ.

Аз няма да съм част от този кабинет. Вероятно нито един министър, който е бил министър по времето на ГЕРБ, няма да е сега предложен в кабинета „Габриел“, за да направим опит този кабинет да получи по-широка подкрепа извън ДПС и ИТН.

Експертите в кабинета ще бъдат експерти, излъчени от трите партии, заявили подкрепа за кабинет „Габриел“. Предполагам ще бъдат разпределени пропорционално, 12-15 за ГЕРБ, останалите от ДПС и ИТН – подкрепящите партии. Ако няма правителство и парламентът приеме бюджет, дефицитът ще стане 10-12%. Ще станем рекордьори по дефицит в Европа, коментира Делян Добрев.

Има един елегантен начин да бъде избрано това правителство – ако ДБ не желаят да натиснат копчето за кабинет на Мария Габриел – просто да не гласуват, защото тогава 116 депутати ще са достатъчни, за да бъде избран този кабинет. Ако искат конституционна реформа трябва да изберат този кабинет, подсказа Добрев.

Разговорът на Десислава Атанасова с Иван Гешев е бил чисто служебен, доколкото разбирам. Виждате че симбиоза ГЕРБ – прокуратура няма, каза още Добрев. Не вярвам, че ще се потвърдят слуховете, че ще се искат имунитети, каза той.

„Страната има нужда от редовно правителство“, това заяви депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев по NOVA.

„Не мисля, че някой от 64-те депутати на ПП-ДБ ще подкрепи, под каквато и да е форма, проектокабинета на Мария Габриел”, категоричен бе Минчев. Той самият също ще гласува против.

По думите на Минчев подкрепа обаче може да дойде под друга форма – отсъстващи депутати, които да свалят необходимия брой гласове, за да бъде избран кабинет. „За да стане през липсващи народни представители, това трябва да са девет души. Струва ми се сложно, но да видим”, коментира той.

Още по темата

Избор на редактора