Денков готов с оставка заради полицейското насилие

Премиерът Николай Денков призова вътрешния министър Калин Стоянов и политиците, които го защитават да заявят категорична позиция за насилието от страна на някои полицаи на протеста на футболните фенове. От това ще зависят последващите действия на министър-председателя спрямо Стоянов, стана ясно на брифинг в МС.

„Аз не мога да приема да бъде премиер в правителство, което бие хората по улиците така, както ставаше преди. Очевидно е, че има култура в полицията, сред част от хората, която смята за нормално да излезеш да биеш с палки деца, беззащитни хора, жени…Това не е приемливмо и не може да продължаваме така. Искам и министъра, и политиците, които го защитават, да кажат приемат ли това за нормално. Моите действия към министъра ще зависят от неговото отношение към насилието. Ако той излезе и каже това, което аз казвам, има действия и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него, но ще имам проблем, ако той продължава да замазва ситуацията“, посочи Денков.

Той изтъкна, че огромният брой полицаи са охранявали протеста на футболните фенове в четвъртък по начин, който е за пример, но тези, които са биели без причина, нямат място в редиците на полицията.

„Ако искаме насилието да изчезне, всички политици и държ. институции трябва да бъдем първите, които да дамаме примери че проявите на насиели са недопостуми. Затова всички трябва да осъдим насилието, както на запалянковците, така и на полицаите, само и единствено на тези, които злоупотребиха с правомощията си. Тези полицаи петнят полицията и нямат място там“, каза Денков.

Премиерът отрече да е имало вмешателство от страна на „Продължаваме промяната“ в МВР по време на местните избори.

„Ако е имало контакти на Кирил Петков и Калин Стоянов, те са били за това, че трябва да се свърши работата по превенция на купуването на гласове. Никога и по никакъв начин не е имало разговори от типа „Тука трябва да е печеливша една партия или да бъде губеща друга партия“. Няма такова нещо!“, каза Денков, предаде БНТ.

Четете още

Избор на редактора