Денков зове фермерите на масата на преговорите

Правителството има готовност с точките по новия меморандум, който очаква да подпише със земеделските производители. Това обяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерски съвет. Той покани земеделските производители на разговори утре в 18 часа.

„Очакваме ги да финализираме споразумението. Целта е ясна – да подпомогнем зърнопроизводителите, претърпели загуби през 2023 г. Всеки ден, който преминава в протести и блокади, вместо преговори в подготовка на споразумението и реализацията на точките на новия меморандум, ни забавя от момента, в който реално нуждаещите се от тази помощ могат да я получат“, каза той.

Правителството не отстъпва от позицията, че трябва да се подпомагат само земеделците, които търпят загуби, но предлага опростена процедура за доказването на този статут.

„Всички конкретни искания, които са поставени, ние сме готови да ги адресираме. Единственото, което не сме готови, е да подпомагаме печеливши фирми. Единственият начин да излезем от тази ситуация, е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане само с преговори, подписване на меморандум за сътрудничество и всеки да е наясно със собствената си отговорност“, посочи той.

Денков допълни, че липсата на споразумение със земеделските производители бави и внасянето на нотификация в ЕК за одобрение на помощта.

Земеделският министър Кирил Вътев заяви, че няма проблем да си подаде оставката, но това няма да стане под политически натиск, съобщи БНТ.

„За мен проблем с оставката няма. Ако хората, от които зависи решат да си отида, ще си отида. Ако решат да остана, ще остана“, каза Вътев.

Четете още

Избор на редактора