Денков и Габриел за Шенген: Трудна, но заслужена победа

Присъединяването на България към Шенген с вдигането на контрола по въздушните и морските граници в края на март 2024 г. е огромна стъпка напред след 12 години преговори и шест месеца усилена работа на правителството и Народното събрание. Тя се случи, въпреки всички пречки, предразсъдъци, скептицизъм, огромни геополитически и вътрешнополитически интереси. Това се казва в съвместно изявление на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, разпространено от правителствената информационна служба.

„Това е трудно извоювана, но заслужена победа за България. Защото, докато убеждавахме държавите, които ни спираха по пътя към Шенген, направихме онези важни стъпки, които ни гарантират по-качествен живот тук – в България. Класирахме се на първо място в света по най-бърз напредък в правосъдната система – и това обърна позицията на Нидерландия, която ни спираше толкова години. Този напредък е изключително важен, защото няма как да живеем добре и да се чувстваме пълноценни, ако всички българи не сме равни пред закона и не се справим с корупцията. Надеждно защитаваме границите на Европейския съюз, защото това са и нашите граници – и това в крайна сметка обърна и позицията на Австрия“, се посочва в изявлението.

„Постигнахме този успех въпреки враждебната политическа среда и бума на дезинформация, който има отражение върху цяла Европа и засегна и темата Шенген. Противно на разпространените фалшиви новини през последните дни, няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България и Румъния ще регистрират и приемат като държави членки на Шенген. Ще продължим, както и досега, да прилагаме условията от Дъблинското споразумение. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна. И това са фактите, които са безспорни“, посочват още премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

В съвместното им изявление се отбелязва, че през март ще станем част от милионите европейски граждани, които летят и плават свободно. „Десетки хиляди български граждани ще се възползват от тази възможност всеки месец след март. Това е пробив и за бизнеса, туризма, културата в България, пред които се премахват много пречки и се отварят нови възможности“, смятат премиерът и вицепремиерът.

„Всичко това, стъпка по стъпка, се случва благодарение на Вас, българските граждани. Вашата воля да има работещо правителство и работещ парламент, изигра решаваща роля, за да стигнем до днешния пробив. Затова благодарим на всички, които не пощадиха усилия, за да постигнем огромен напредък по пътя на България в Шенген още след първите шест месеца.

Продължаваме да работим с още по-голяма убеденост, че принадлежим към тази общност.

Вярваме, че е въпрос на време политическите процеси в Европа да доведат до отпадане на контрола и по сухопътните граници – в полза на европейските граждани, част от които сме и ние“, се казва още в съвместното изявление.

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел отправят пожелание за весели новогодишни празници и още по-успешна нова 2024 година.

От края на март 2024 г. отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Решението гласува Съветът на Европейския съюз с единодушие късно вечерта на 30 декември. По-рано същия ден Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници.

Четете още

Избор на редактора