Денков към зърнарите: Готови сме да подновим диалога

Готови сме да подновим диалога във всеки момент, обяви премиерът акад. Николай Денков на извънреден брифинг в Министерски съвет, свързан с готвените утре големи земеделски протести в цялата страна.

Министър-председателят отрече да има заплашвани от полицията фермери и посочи, че е разпоредил на вътрешния министър единствено да следи за реда и мирното протичане на готвените протести.

Той изтъкна, че правителството никога не е отказало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли е имало среща с 35 организации от животновъдния сектор, на която е присъствал освен министъра на земеделието и министърът на финансите.

На тази среща почти всички организации са подкрепили отпадането на забраната за вноса от Украйна, каза Денков.

„Готов съм да се извиня ако някого съм засегнал, уважавам всеки производител, който произвежда храната ни, но няма да се извинявам на другите, които са получили лъвския пай от милиардите помощи и голяма част от тези хора са в сърцето на организацията на този протест, а на тях не виждам за какво да се извинявам“, заяви премиерът на въпрос готов ли е да се извини заради думите си, в които оприличи протестиращите като терористи.

Кабинетът е готов за диалог с представителите на организациите във всеки един подсектор в земеделието, за да се види какви са специфичните проблеми и решения, добави Денков.

Премиерът увери, че от утре всички стоки внос от Украйна ще бъдат допълнително преглеждани от БАБХ.

Денков подчерта, че след разговора с украинския премиер е станало ясно, че ние трябва да кажем от кои стоки какви количества трябва да приемем. “Това е решение, което кабинетът иска да приеме, след обсъждане със съответните браншови организации. Именно за това поканих организациите, за да обясним какъв е смисълът на споразумението и заедно да търсим решение. Те вместо да се отзоват на поканите ни протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха със създаване на блокади“, коментира Денков.

Кабинетът вече започна промяна на методиката, по която се разпределят субсидиите. Тази мярка с цел да се подпомогнат българските земеделци”, коментира премиерът. Денков подчерта, че уважава труда на всички земеделци и производители и е готов да работи с всеки един от тях.

Четете още

Избор на редактора