Денков: Пеевски е най-голямото зло за България

Аз смятам, че хора от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) нямат място в служебния кабинет. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на живо излъчване във Фейсбук, на което отговоря на въпроси от медии и граждани.

Според него посоченият за служебен премиер Димитър Главчев ще има трудна задача да сформира правителство.

Попитан дали той ще ръководи преговори за съставяне на ново редовно правителство след изборите, както и вижда ли се отново като евентуален министър-председател, Николай Денков коментира: „Твърде рано е изобщо да поставяме тези въпроси. Трябва да минат изборите, да се видят резултатите. Отсега мога да кажа, че ние си научихме урока от 48-ото Народното събрание. Тогава видяхме, че ако нямаме ясна програма с приоритети, няма смисъл да сядаме на масата за преговори“.

„Ако има преговори след тези избори, те ще започнат от това – приоритети, програма и как ще се вземат решения“, каза още премиерът в оставка.

Помолен да коментира репликата на председателя на ДПС Делян Пеевски, че формацията може да участва в правителство с ПП-ДБ, Николай Денков посочи: „Това е абсолютна манипулация. Няма никакъв шанс правителство, към което аз имам отношение, да бъде заедно с Делян Пеевски във водеща конфигурация“.

„Г-н Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България. Голяма част от проблемите, които виждаме, са именно, защото той започна да командва процесите. Той започна да командва ГЕРБ, всъщност той искаше избори и ние отиваме на избори заради него“, посочи премиерът в оставка.

Николай Денков каза още, че ако е зависело единствено от него, той отдавна е щял да смени министрите на вътрешните работи и на електронното управление – Калин Стоянов и Александър Йоловски. „Ако зависеше от мен, отдавна щях да ги сменя. В случая е необходимо мнозинство в Народното събрание. Нямаше го. Подходящият момент беше именно ротацията“, посочи той.

По думите му Министерството на електронното управление е в лошо кадрово състояние.

„Александър Йоловски обслужи по един чудесен начин желанието най-вече на Пеевски и на ГЕРБ за това да отпаднат машините за първия тур на местните избори. Той вече попадна под техен контрол. Защо да го сменят? Както чувам, може би ще остане сега и в служебното правителство, защото ще се организират следващите избори. Това е знак, че някои хора може би не искат да има честни избори“, смята премиерът в оставка.

Четете още

Избор на редактора