Денков: Само високата инфлация ни спира за еврото

Единственото, което ни спира за еврозоната, е по-високата инфлация в България, тъй като тръгваме от по-ниски доходи. Това каза министър-председателят Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване във Фейсбук.

Преди няколко дни имах възможност да се срещна с президента на Европейска централна банка и тя ми каза, че единствено инфлацията е това, по което трябва да работим. С министъра на финансите обсъждаме мерки какво още бихме могли да направим, за да спадне по-бързо инфлацията. Част от нашата инфлация идва от по-високите доходи през последните години, които са по-високи от инфлацията, но също така и заради наваксването, което имаме, и по-високия растеж, който е един от най-високите в ЕС миналата година, обясни Денков.

Само за тази година повишаването на минималната заплата с 20% неминуемо повишава и другите заплати. Когато се повишава минималната заплата, намаляваме неравенството, а това е един от най-големите проблеми в страната, коментира Николай Денков.

„Моят план за тази година, с наближаването на края на управленската програма за 2024 г., ние да подготвим управленска програма за следващите години, до края на мандата, която да бъде изключително насочена към демографските проблеми, здравеопазването, образованието“, каза премиерът. Трябва да започнем още отсега работа по управленска програма до края на този мандат, заяви министър-председателят.

Вече не сме най-евтината работа ръка, като с повишаването на доходите сме изпреварили Унгария и България вече е предпоследна, каза още премиерът.

Четете още

Избор на редактора