Ден на траур в Чехия след масовата стрелба в Прага

Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур, след като студент уби 14 души и рани други 25 в Карловия университет в Прага, съобщи БНТ.

Късно вечерта пред Факултета по изкуства, където се разигра трагедията, се събраха студенти, за да запалят свещи и да почетат паметта на загиналите.

Младите хора са в шок и не проумяват какво е мотивирало колегата им. 24-годишният стрелец учи в университета, няма криминално минало.

Предполага се, че преди да открие огън в учебното заведение е убил баща си и може би има връзка със смъртта на други двама души, установена миналата седмица.

Според BBC това е една от най-смъртоносните масови стрелби в най-новата история на Европа. Президентът на Чехия – Петър Павел, изрази „безпомощен гняв“ от загубата на толкова много млади хора, но прикани случаят да не се политизира.

„Призовавам никой да не се възползва от този трагичен инцидент. Той не бива да се използва политически или за да се атакува полицията, както и за разпространение на дезинформация. Призивът ми е към всички. Политици, медии, граждани. Всички, които имат достъп до социални медии, защото това, от което най-много се нуждаем в момента, е сдържаност и сплотеност“, заяви президентът на Чехия Петър Павел.

Четете още

Избор на редактора