Депутатите зад Доган бойкотират групата на ДПС

Народните представители, подкрепящи почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, приехме с единодушие решение за неучастие в насроченото за днес заседание на парламентарната група. В становище, изпратено до медиите от пресофиса им, се казва, че настоящото ръководство на парламентарната група не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което то няма необходимата легитимност и затова депутатите, изпратили отворено писмо до Ахмед Доган, не следва да участват в заседанията на парламентарната група до произнасянето на позицията на почетния председател д-р Ахмед Доган.

В мотивите на изпратеното становище се посочва, че не са спазени указанията на почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че съобразно създалата се ситуация, ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели – както за партията, така и за парламентарната група: Джевдет Чакъров и Делян Пеевски. В становището се подчертава, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на парламентарната група, а на колективните политически органи на партията.

В становището се казва още, че вчерашният Председателски съвет е „нелегитимно събиране“. Посочва се, че силната международна подкрепа, получена от либерални организации, изразена в официални писма до почетния председател д-р Ахмед Доган от президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, председателя на Либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич и дългогодишния лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън, им дава увереност, че зададената посока „Връщане назад няма“ е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи.  /БТА

Четете още

Избор на редактора