Депутатите си гласуваха 16 дни ваканция преди вота

Със 124 гласа „за“, 33-ма „против“ и без въздържали се депутатите решиха да не заседават в периода 11-27 октомври заради местните избори. Това стана с гласуваното решение за работа на парламента в периода септември – октомври тази година. Точката беше включена допълнително в дневния ред по предложение на заместник-председателя на парламента Никола Минчев, който председателства заседанието. Той обясни, че проектът е обсъждан на председателски съвет във връзка с предизборната кампания за местния вот.

Решението предвижда Народното събрание да заседава на 18 и 19 септември, на 25 и 26 септември и на 2 и 3 октомври т.г., а пленарни заседания да не се провеждат от 11 до 13 октомври включително, от 18 до 20 октомври включително и от 25 до 27 октомври включително.

По това време се провеждат заседания на парламентарните комисии. На народните представители се признават само транспортни разходи, направени за участия в пленарни заседания и заседания на парламентарните комисии, се посочва в решението.

Решението бе подкрепено с гласовете на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и ДПС. „Против“ гласуваха депутатите от „БСП за България“, двама от „Възраждане“ и девет от „Има такъв народ“.

Георги Свиленски („БСП за България“) посочи, че управляващите се страхуват от трибуната в Народното събрание и този въпрос се поставя, тъй като председателят на парламента Росен Желязков най-вероятно щял да бъде кандидат за кмет. Само че г-н Желязков, вие имате шест заместници, които могат да водят заседанията на Народното събрание, посочи Свиленски.

В хода на дискусията Искра Михайлова от „Възраждане“ настоя проектът на решение да бъде оттеглен, а вносителите да се извинят на българските граждани. Колегата ѝ  Петър Петров коментира, че така ще се препятстват конституционно и законово гарантирани правомощия на народните представители, тъй като в пленарна зала няма как да се провеждат изслушвания на министри и няма как да се провежда парламентарен контрол.

Ако се приеме това проекторешение три седмици министрите няма да бъдат отговорни пред народните представители, добави той.

Депутатът коментира, че „сглобката“ бърза да приеме промените в Конституцията преди да излезе в кампания. По думите му в режим на извънредни заседания се бърза да се приемат правила за приемането на конституционни промени. От „Възраждане“ няма да подкрепим това проекторешение, каза той.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ се обърна към колегите си от опозицията с предложението да пуснат в отпуска колегите си народни представители от „управляващата сглобка“.

Очертава се една доста травматична кампания, особено за колегите от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, коментира Балабанов и изтъкна, че първо зърнопроизводителите ще им покажат как жъне комбайнът, а лодката на генерал Атанас Атанасов запътила се към Росенец, по време на предизборната кампания щяла да бъде без гребла, защото неговата формация се била насочила към река с друг цвят, която ги водела към бездната надолу.

„Управляващата сглобка, не е ли по-добре още днес да закриете това Народно събрание, защото зърнопроизводителите като блокират страната, вие няма да можете да стигнете до регионите си мамини сладки“, каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

Христо Проданов от левицата напомни, че само преди три месеца, малко преди „сватбата“, управляващите са твърдели, че е време политическата безпътица да свърши, тъй като пред България стоят много важни въпроси и поради тази причина, не че много се обичат, но формациите от коалициите „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС ще се подкрепят. Тогава сред основните аргументи са законите по Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа и промените в Конституцията. Проданов отчете, че три месеца по-късно нищо от това не е свършено.

Четете още

Избор на редактора