22.7 C
София
петък, 30 септември, 2022

Петков: Има 3 доклада на ДАНС за руските дипломати

„Това бе един дълъг процес, започнал още през март. Доста служби бяха включени в него“, заяви премиерът в оставка Кирил Петков след засекретеното заседание в Народното събрание, където трябваше да стане ясно кой е взел решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати от България.

Много ясно беше докладвано, че аз, като министър-председател, съм оглавявал Съвета за сигурност, но реално има 3 доклада на ДАНС, има доклад от Външно министерство. Има оперативно заседание на Министерски съвет, където това е дискутирано. Има един много дълъг процес, който се е случвал и който завърши с това Министерство на външните работи да направи отзоваването във вчерашния ден“, обясни той.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов от своя страна обясни: “Става дума за две групи лица и за две основания. Едната се състои от дипломати, другите са персонал. Едното основание е за неприсъща дейност, а другото е с установяване на пропорционалност на руското представителство с нашето в Русия.”

“Кирил Петков се опитва да се скрие зад служители на външно министерство и зад някакви доклади”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.
spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини