Десетки селища пред воден режим

По стара лятна традиция десетки селища у нас са без питейна вода или на ръба на воден режим. В някои от случаите се касае за аварии, а в други – за замитани с години под килима проблеми.

Най-драматичен е случаят с голямата авария в Шумен, която бе отстранена тази сутрин. До края на деня би трябвало водата да потече от чешмите и по високите етажи. „Проблемът е в участък, минаващ през реката. Блика като гейзер. Първо трябва да се извърши осушаване, за да може да се стигнем до авариралата тръба. Това ще отнеме часове. Едва след това ще видим какви са пораженията“, заявиха от местното ВиК. „Предприемаме мерки за по-бавното пускане на водата, за да не станат допълнителни аварии“, заяви пред БНР главният инженер на дружеството Антон Стефанов.

Тежка е ситуацията и в Централна Северна България, където без вода са почти всички павликенски села, както и тези на север – в населените места от община Свищов. Безводието в района е хронично заради стари, неремонтирани тръби. Проблемът е доста остър през лятото, когато къщите се пълнят с хора, но високите температури пресушават водоизточниците. Там по река Росица и на големия в района язовир – „Александър Стамболийски“, са изградени ВЕЦ-ове. Според населението именно те са част от проблема – вода за централите има, питейна няма.

Четете още

Избор на редактора