Дизайнер прави чанти от предизборни плакати

Модният дизайнер Камило Моралес използва  всичко – от найлонови торбички за пазаруване до остатъци от платове, за да ги превръща в чанти, дрехи и аксесоари, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Последният материал са агитационни плакати върху винил на кандидатите, участвали в изборите в родината му, състояли се на 2 юни. Сред спечелилите е Клаудия Шейнбаум, която ще бъде първата жена, оглавила Мексико.

Моралес събира плакати, реже ги с ножица и ги превръща в торби и чанти, които продава на цени между 100 песос (5,44 щатски долара) и 600 песос (32,63 щатски долара).

„Този предизборен сезон беше забавен“, казва дизайнерът. „Започнаха да разлепват плакати доста рано“.

Най-евтините творения на Моралес, продавани под неговата марка Rere, използват изцяло белия фон на повечето рекламни материали. Най-скъпите пък са колаж от очите на Клара Бругада от управляващата партия Национално движение за обновление (МОРЕНА), която ще бъде следващият кмет на столицата на Мексико, отбелязва Ройтерс.

„Пошегувах се, че на практика те растат по дърветата“, каза Моралес. „Вечер свалях по един плакат, а на следващия ден на него място вече се появяваше друг“.

Според изборното законодателство в страната политическите партии имат четири дни след края на вота, за да свалят агитационните материали. Тази седмица работници ги прибираха.

Според Хуан Мануел Нунес от Ибероамериканския университет само в столицата Мексико през този сезон политическата реклама е довела до 10 000 тона боклук, отбелязва Ройтерс.

На плакатите има знак, обозначаващ ги като подлежащи на рециклиране, но не е ясно при колко от тях това действително се прилага.

„Въпреки че се рекламират като екологични, те обикновено са изработени от PVC, чието разграждане може да отнеме стотици години“, казва Нунес.

Има и други идеи за използване на непотребните вече агитационните материали – потребител на ТикТок стана популярен с това, че ги превръща в легла за кучета, а мигранти си направиха палатки от тях, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора