3.3 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Димитровден е! На софрата да има яхния с петел, пита с ябълки и ракия

На 26 октомври Българската православна църква отбелязва Димитровден. Народната пословица гласи: „Свети Димитър носи зимата, а свети Георги – лятото”.

Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. „Дойде ли Димитровден, идва и снегът”, казват българите.

В народния календар празникът бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

Свети Димитър бил роден през III век в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града.

Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно, на 26 октомври 306 г. нарежда да бъде убит.

Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия, и Македония.

Според народното поверие от Димитровден започва подготовката за т.нар. „миши празници” на следващия ден. В старопланинските райони стопаните следят за първия гост, който прекрачи прага на къщата.

Ако той е добър и имотен човек, вярват, че следващата година ще е богата, здрава и плодородна. Пълнолуние ли е в нощта срещу Димитровден, ще се роят пчелите и кошерите ще бъдат пълни с мед.

Тази нощ е важна и за хората, които търсят заровени съкровища. Те вярват, че тогава небето „се отваря” и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил – покровителят на отвъдния свят, на умрелите предци. В съботата преди празника е една от най-големите задушници – Димитровската, на която се раздава варено жито и питки за помен. По това време на годината започват годежи и сватби.

На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци. И не забравяйте да поздравите своите близки и приятели, които носят имената Димитър, Димитрина, Димо или Митко и подобни.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини