Длъжностите на Морфов и Кръстева в Народния са закрити

Длъжностите на Александър Морфов и Велислава Кръстева са били закрити, за да се запази Народният театър. Това каза директорът на институцията Васил Василев. Той уточни, че спектаклите на Морфов не са свалени от афиша на театъра.

На пресконференция в Народния театър Василев каза, че за първите два месеца на годината приходите на Народния театър са един милион и 250 хиляди лева.

Той каза, че се е борил четири месеца, за да запази институцията и достойнството на екипа. От думите му стана ясно, че Александър Морфов е сключил два договора за получаване на авторски права върху неговите спектакли – „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, и те ще останат в афиша на театъра.

Ако някой иска да свали представленията, това не съм аз, каза Василев и уточни, че длъжността на Морфов е била създадена с цел да обедини театъра.

Личността в националния театър няма значение, националният театър значи нещо, каза още Василев.

Ние сме в Европа, имаме друг поглед и мироглед, има един друг свят, в който се работи по друг начин и ние уважаваме твореца, каза още Васил Василев.

В същото време се чуха призиви за оставка на директора на Народния театър на протест пред Министерството на куртурата, където се събрахаа много театрални и кинодейци, журналисти и представители на граждански организации.

Протестът започна в 14 ч. пред Министерството на културата, а шествието на недоволните тръгна към Народния театър.

Ето какво каза актьорът Камен Донев, който също подкрепи протеста:

„Аз подкрепям всеки акт на протест. Дали точно този, или друг – не мога да кажа дали го подкрепям, или – не, дали трябва да се драска по вратата, или – не, всеки сам решава какво трябва да се направи. Аз може би бих направил друго. Въпросът е, че аз подкрепям да има протест, защото протестът е задължителен, когато достойнството на човека, неговите възгледи, неговото верую отвътре му казва, че не може да се съгласява с една ситуация“.

Още по темата

Избор на редактора