Днес е Денят на християнското семейство

Православната църква днес отбелязва Въведение Богородично – празник, посветен на християнското семейство и на християнската младеж.

На този ден 3-годишната Мария била отведена от родителите си Анна и Йоаким в Йерусалимския храм и отдадена в служение на Бога. Така двамата изпълнили обещанието, което дали преди зачеването на дъщеря си. Светата Дева била оставена на първото стъпало пред храмовия вход и – за почуда на всички присъстващи – неподдържана от никого, се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Там първосвещеникът Захария я посрещнал и я въвел в Светая Святих.

Денят става символ на въвеждането на младия човек в храма, в лоното на църквата и вярата и на християнското семейство, чийто първопример са Дева Мария и съпругът ѝ Йосиф. На Въведение Богородично православната църква препоръчва на родителите да водят децата си на богослужение, да им разказват за вярата и библейските събития и така да ги възпитават в християнски дух.

Празникът е въведен в Константинополската църква през 7 век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква – през 1374 г. от папа Григорий Единайсети.

Четете още

Избор на редактора