Днес се открива новата сесия на парламента

Днес се открива зимната сесия на 49-ото Народно събрание. Първото редовно заседание на парламента за 2024 г. е насрочено за 9:00 часа, според публикуваната на сайта на законодателната институция проектопрограма за 11 и 12 януари т. г.

Съгласно правилника на Народното събрание депутатите бяха във ваканция за коледните и новогодишните празници от 22 декември до 10 януари.

Всяка сесия на Народното събрание се открива с химна на Република България и химна на Европейския съюз. След това по традиция парламентарните групи правят изявления за приоритетите си през новия политически сезон.

В проектопрограмата за двете пленарни заседания тази седмица е включено първото четене на изменения в Закона за закрила и развитие на културата и промени в постоянни комисии. Предвидено е изслушване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов относно покачването на цените на водата средно с 15 % от 1 януари 2024 г. Искането за изслушване е внесено от депутати от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

В проекта на дневен ред е още първото четете на изменения в Закона за професионалното образование и обучение, в Закона за признаване на професионални квалификации, в Закона за висшето образование и в Закона за предучилищното и училищното образование.

В петък от 9:00 часа е предвиден блиц контрол, в който според парламентарния правилник участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. След това от 11:00 часа ще има редовен парламентарен контрол с участието на министри.

Четете още

Избор на редактора