Добър 4.30 е средният успех на матурата по български

Резултатите от матурите и от националното външно оценяване в 4. клас, които се проведоха през месец май, са по-добри от миналогодишните, съобщиха от МОН.

Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега – 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като оценка това е „Добър“ – 4.30 при резултат „Добър“ –  3.90 преди 12 месеца.

„Това е наистина една крачка, малка крачка, напред в подобряване на качеството на българското образование, за което бих искал да благодаря на всички колеги – учители, училищни директори, регионални управления на образованието, разбира се, експертите в Министерството на образованието и науката, политическия екип, който една година се борим за това  да подобрим резултатите от държавните зрелостни изпити“, каза министър Цоков.

Средният резултат от втората матура е 67.1 точки – с 5 точки повече от миналата година, което е оценка „Много добър“ 4.70.

Резултатът от външното оценяване по български език и литература в 4. клас е 72.6 точки – с 2 точки повече от година по-рано, или като оценка – „Много добър“ 4.90.

По математика резултатът е 70.5 точки – с 5 точки по-висок от година по-рано. Максималният брой точки на всички изпити е 100.

До края на месеца предстои да се проведе външното оценяване по български език и математика в 7. и 10. клас.

Четете още

Избор на редактора