Доматите поскъпват още, Турция спря износа

Задава се поскъпване на доматите, предлагани по пазарите в страната, след като в края на миналата седмица Турция наложи тотална забрана за износ на домати. Ограничението засега ще важи до средата на април тази година. В България 60% от вносните домати са от южната ни съседка, а в момента българско производство почти няма.

„Има нещо леко притеснително. От петък има забрана за износ от Турция към цяла Европа на турски домат, което според мен ще донесе допълнително оскъпяване. Ние основно внасяме доматите от Турция“, посочи в понеделник Цветомир Цеков от Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“ пред бТВ.

Последните цени показват, че в Турция цената на червените домати е 1.60 лева – 2 лева за килограм, на розовите около 3.50-3.80. В България най-често се продават на двойна цена.

Удвоява се и цената на вносната краставица до пазара, като достига до 7-8 лева за килограм. От бранша смятат, че тя е чисто спекулативна.

Турция е един от най-големите производители на домати в света с годишно производство от 14 милиона тона. В България 60% от вносните доматите на пазара идват от Турция, като целият внос е за 75 639 тона.

„Има страшен проблем с българското оранжерийно производство заради високите цени на топлоносителите. Няма вътрешни конкурентни цени, а по трасето има прекупвачи, които засилват своите надценки“, каза още Цеков.

Богомил Николов от Асоциация “Активни потребители” посочи, че е изцяло сбъркан модела на субсидиране на земеделието в България, което води и до спада на предлаганите родни зеленчуци. Той припомни, че България субсидира с европари всеки декар обработваема земя без значение какво се произвежда на нея. Така масово площите са засяти със зърно, което не е толкова разходоемко и не се нуждае от напояване.

Четете още

Избор на редактора