Домашен арест за бившия албански президент

Специализираният съд за корупцията и организираната престъпност на Албания (GJKKO) постанови бившият албански президент и премиер Сали Бериша да бъде поставен под домашен арест, съобщи Евронюз Албания.

Той има забрана да напуска дома си и да общува с други лица, които не съжителстват с него на домашния му адрес.

Решението на съда идва след искане от Специализираната антикорупционна прокуратура на Албания (SPAK) за замяна на мярката на Бериша „задължително явяване“ с „домашен арест“. По-рано този месец прокурори от SPAK поискаха свалянето на депутатския имунитет на Бериша и налагането на по-тежка мярка, защото Бериша не се съобрази с първата мярка да се явява всеки първи и трети понеделник от месеца пред полицай от съдебна полиция, докато е разследван за корупция.

Албанският парламент гласува на 21 декември свалянето на имунитета на Бериша, който е депутат от опозиционната Демократическа партия на Албания и лидер на фракцията в нея „Преосноваване“.

През октомври Специализираната антикорупционна прокуратура обвини Бериша в пасивна корупция във връзка с приватизацията на бившия спортен комплекс „Партизани“. Бериша отхвърли всички обвинения.

Специализираната антикорупционна прокуратура публикува обвиненията срещу Бериша, за когото се установява, че е имал активна роля в насърчаването на приватизацията на „Партизани“ в нарушение на закона и в полза на своя зет Ямарбър Малтези, отбелязва Евронюз Албания.

SPAK посочва в съобщение, че въз основа на разследването съществува основателно подозрение, подкрепено от доказателства, че Сали Бериша е извършил престъплението пасивна корупция, като е злоупотребил с позицията си на министър-председател и е действал в сътрудничество със своя зет.

Бериша беше министър-председател на Албания от 2005–2013 г. и президент от 1992–1997 г. Той беше преизбран за депутат от Демократическата партия на парламентарните избори през 2021 г., напомня АП. Правителството на Съединените щати през май 2021 г. и Обединеното кралство през юли 2022 г. забраниха на Бериша и близки членове на семейството му да влизат в страните им поради предполагаемо участие в корупция. Те заявиха, че Бериша е използвал „властта си за собствена изгода и за обогатяване на политическите си съюзници и членовете на семейството си“ и е оказвал влияние на съдебната система.

Четете още

Избор на редактора