Домингеш в битка за място в Турнира на кандидатите

Лениер Доменгеш пристигна в Испания, където ще играе на открития турнир в Ситгес, за да се бори за така желаното място в Турнира на кандидатите.

Тази седмица роденият в Куба американец, който в момента е седмият играч в световната ранглиста, потвърди участието си в състезанието, внасяйки ново ниво на вълнение в 10-ото издание на събитието.

„За нас е страхотна новина, че Лениер е тук, особено като се има предвид, че това издание е нашата 10-та годишнина“, споделя главният организатор Оскар Стобер пред chess.com.

„Имахме страхотни играчи тук през последните години, но да имаме някой, който се бори за мястото си сред кандидатите, играч от топ 10, никога не може да бъде реалистична цел, така че е страхотно да имаме тази опция“, добави Стобер.

Всички очи в Ситгес ще бъдат насочени към Домингеш, категоричният фаворит сред 36-те участващи гросмайстори. 40-годишният играч се бори за място в турнира на кандидатите на ФИДЕ през 2024 г., където шест от осем играчи вече са осигурили местата си. Две места остават, като едното е запазено за играча с най-висок рейтинг в рейтинг списъка на ФИДЕ за януари 2024 г.

В момента Уесли Со води това състезание с една рейтингова точка пред Домингеш, но докато Со вероятно е приключил да играе тази година, Домингеш е насочил погледа си към открития турнир с една мисия: да спечели рейтинг точки.

40 -годишният играч влезе в надпреварата , като завърши втори в Sinquefield Cup в Сейнт Луис миналата седмица, където спечели 11 рейтинг точки и се изкачи до номер 7 в света. „Това е хубав шанс. Не всеки ден имаш шанс да се биеш за кандидатите. Ще го направя“, каза той по време на турнира в Сейнт Луис.

Шахматният статистик Тай Прюс-Цимерман, който следи отблизо надпреварата за кандидатите в X/Twitter акаунта Chess by the Numbers , казва, че Домингеш вероятно ще успее, ако спечели само една рейтингова точка. Той ще трябва да изиграе поне пет кръга в турнира, но след това може да отпадне от събитието, ако вече е спечелил необходимата рейтинг точка.

Четете още

Избор на редактора