Донев: Някой иска да вземе държавата на концесия

Някой иска да вземе държавата на концесия, решението за това как ще се излезе от тази ситуация носят парламентарно представените партии, това е тяхната отговорност пред българските граждани, отбеляза служебният премиер Гълъб Донев в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. Според него никой няма интерес да няма редовно правителството, избрано от Народното събрание.

„Преговорите за съставяне на редовен кабинет се оказаха замразени, от ротация на управлението се оказахме в ротация на скандали. Това, което всички гледаме – не само българските граждани, но и нашите чуждестранни партньори, показва уродливото лице на политическия цинизъм, който върви в момента. Той може да бъде описан с алабализми, но всъщност говори едно – че някой иска да вземе държавата на концесия”, каза той.

Според него отговорността за решението за това как ще се излезе от създалата се политическа ситуация носят парламентарно представените партии. „Те дължат това не само според Конституцията, дължат това на българските избиратели, на българските граждани. Мандатът, който трябва да бъде изпълнен, всъщност е отговорност и пред българските граждани, те са тези, които са изпратили народните избраници в Народното събрание“, заяви Гълъб Донев.

Според него никой няма интерес да няма редовно правителство, избрано от Народното събрание. „Иначе България винаги по всяко време има правителство, независимо дали ще е служебно или редовно. Държавата не остава без правителство, което да функционира и да води делата на държавата“, каза още премиерът.

В момента имаме функциониращ парламент, доколко се занимава с нещата, които са според Конституцията, тоест да твори, да приема законите на държавата, е друг въпрос, но трябва да се създаде едно стабилно коалиционно мнозинство, което да излъчи редовно правителство, смята той.

На въпрос защо президентът все още не връчва втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“, Гълъб Донев посочи, че според него, когато президентът връчва мандата, трябва да бъде убеден, че ще бъде изпълнен така, че българските граждани да бъдат спокойни за своето бъдеще.

Четете още

Избор на редактора