Допитването в Белащица пропадна, само 276 гласуваха

Белащица няма да напусне община „Родопи“. Това стана ясно, след като Общинската избирателна комисия оповести активността на местния референдум към 20 ч. Той трябваше да даде отговор на въпроса искат ли хората от селото да се присъединят към община Пловдив. До трите секции в селото са отишли 276 от 1733-мата имащи право на глас, или 15,93%.

Референдумът беше назначен със заповед на областния управител Илия Зюмбилев по искане на инициативен комитет. Преди това Общинският съвет на Пловдив гласува приемането на селото. От община „Родопи“ бяха против. Местните получиха възможността да отговорят на въпроса: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община „Родопи“ и да се присъедини към Пловдив?“

По закон, за да бъде прието предложението от местен референдум, в него трябва да са участвали поне 40 на сто от жителите на населеното място. Избирателната активност днес в Белащица обаче беше прекалено ниска. Към 10 ч. до урните бяха отишли едва 23 души, към 13 ч. – 153 и към 17 ч. – 232-ма, уточнява 24 часа.

Въпреки дългото обсъждане на присъединяването на Белащица към Пловдив, референдумът повтори резултатите от провелото се преди 11 години гласуване по същия казус, но в село Ягодово. От 2800 имащи право на вот само 705 души го упражниха. Макар огромна част от тях да бяха гласували „за“, селото и до днес е част от община „Родопи“.

Четете още

Избор на редактора