Достойно за Гинес: как Калоян пребори 100 000 вертикални метра

Един българин направи нещо достойно за Книгата за рекорди на Гинес. Планинският бегач Калоян Пейчев – Кофето успя да изкачи 100 хиляди вертикални метра за по-малко от 20 дни. Той започна предизвикателството на 1 юли в района на хижа „Плевен“, Централен Балкан и натрупа денивелацията за 17 дни и половина.

„Много се радвам – отпадна още едно нещо, което беше в графата „невъзможно“, заяви прет БНР атлетът.

Вечер се е възстановявал основно с много храна в хижата, тъй като не е можел да спи достатъчно – най-много по 6 и половина часа на денонощие. Останал изненадан как организмът му се възстановява след толкова малко сън и след 13-14-часови натоварвания всекидневно.

За да натрупва максимална денивелация за минимално време, е търсел стръмен склон, по който да няма излишни равни участъци. Първоначално се е насочил към склона към Млечния чал, но после преминал в горкста част, в търсене на сянка, а един ден се наложило 15 пъти да изкачи стръмната пътека от паркинга до хижата.

„Над 100 000 изкачени метра и още толкова, спуснати изцяло на собствен ход, над 860 км изминато разстояние, над 240 часа, прекарани по стръмните склонове на Северния Джендем за 17 дни и половина. Постижението вероятно е достойно за рекорд на Гинес и през август ще направя необходимото, за да им го изпратя“, обяви Калоян в социалните мрежи.

Четете още

Избор на редактора